Říčanský panáček ve SMIKu

29. mistrovství světa ve SMIKu proběhlo tradičně 17. listopadu, tentokrát v okolí Mukařova. Blízkost závodu přilákala solidní účast z našeho oddílu.

V létě jsme byli osloveni pořadateli SMIKu, jestli by bylo možno uspořádat tento netypický orienťácký závod na naší Langustě. Dohoda byla rychlá, přidali jsme nově zmapovanou Pánovu březinu a vznikla mapa Dardanus occultus. Názvem tak navazuje na tradici korýších map v okolí Říčan. Druhové jméno navíc poukazuje na poněkud ponurou pověst nové části mapy.

Pro ty, kteří se dosud se SMIkem nesetkali – jedná se o závod S MIgrujícími Kontrolami. Pojetím je to scorelauf s časovým limitem 1 hodina. Každá kontrola se během závodu nachází na třech různých místech. Dobu, po kterou na dané pozici je, udává jízdní řád, který závodník obdrží na startu. Kontroly jsou navíc různě bodované – 1, 2 nebo 3 body. Cílem je, samozřejmě, získat co nejvíce bodů a včas se vrátit do cíle. Za překročení časového limitu se získané body odepisují.

Letos se do boje s migrujícími kontrolami pustilo více než 300 závodníků, mezi nimi i téměř 20 „domácích“. Znalost lesa se našim závodníkům vyplatila. Zaznamenali jsme řadu pěkných výsledků. V kategorii žen se dařilo říčanským slečnám:

5. Adéla Kotková 25 bodů

8. Martina Pelantové 25 bodů

19. Zuzana Havlíčková 23 bodů

20. Veronika Havlíčková 23 bodů

Ale bodovaly i zkušenější závodnice:

30. Petra Rožková 21 bodů

Mezi muži byla konkurence přísnější, mistrem světa se stal český reprezentant Jakub Glonek, který získal 38 z 39 možných bodů. Ani zde se ale neztratili domácí:

27. David Rožek 28 bodů

33. Pavel Koten 27 bodů

40. Jan Pelant 25 bodů

41. Michal Pelant 25 bodů

Zajímavostí letošního ročníku je skutečnost, že v obou kategoriích rozhodlo o vítězi jen pár sekund, o které druzí v pořadí nestihli časový limit a byl jim odečten 1 bod.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.